Commodore News Page Richard Lagendijk English Nederlands Deutsch Polski CommodoreInfoPage - YouTube mos6502 - Twitter RSS

Xtreme Commodore Logo

Introductie

Xtreme Commodore Logo Deze pagina gaat over mijn Xtreme Commodore Logo Commodore Logo. De beslissing om het Xtreme Commodore Logo te bouwen heb ik genomen na de Retro Computer Dag in Nederland 2005. Ik was een van de mensen die een stand had waar ik een aantal van mijn Commodore computers ten toon gesteld had. Ik had vijf werkende Commodore's neergezet en een aantal verzamelaars objecten zoals de C65, Max en de VIC 1001.

Vreemd genoeg had een stand naast mij heel veel bekijks. Echter de stand had slechts een computer. Het was een Vectrex spel computer. De Vectrex had een prachtige display in de vorm van een grote bol op een standaard. Het viel me op dat de display meer nieuwsgierigen trok dan de computer zelf.

Nadat ik dat had ontdekt moest ik ook iets bedenken voor mij zelf. Het idee van het Xtreme Commodore Logo was geboren in mijn hoofd. Een maand lang bleef het logo zich ontwikkelen binnenin mijn hoofd. Daarna ben ik er aan begonnen en op de foto kan je het resultaat zien. En ja er zit een Commodore computer binnenin het logo.
[90]

Specificaties

CAD drawing of the Xtreme Commodore Logo. Om het Xtreme Commodore Logo te ontwerpen heb ik gebruik gemaakt van een CAD programma op mijn computer. De enige parameters die ik had toen ik begon waren de afmetingen van een Commodore computer en de 1084 monitor. Na het scannen van het originele logo heb ik het C= logo geïmporteerd naar het CAD programma. Na het opmeten heb ik het C= logo getekend. Daarna heb ik de tekening vergroot zodat de 1084 monitor paste in het bovenste gedeelte van het C= logo. Op het scherm leek het logo helemaal niet zo groot...... Daarna heb ik een tekening gemaakt zodat ik kon zien hoeveel materiaal ik nodig had. Toen begon het een beetje te dagen hoe groot dit logo zal worden, erg groot.

De afmetingen:
Cirkel diameter = 1700 mm
Totale hoogte = 1800 mm
Totale breedte = 550 mm
Voetplaat = 1200 x 900 mm
Gewicht = 25 kg
[91]

Het begin.

Sheets of ply-wood. De volgende stap was een bezoekje aan de plaatselijke Doe Het Zelf winkel. Ik heb een berg hout gekocht en boven op mijn auto gebonden.

In totaal heb ik het volgende gebruikt:
Twee platen multiplex 3.6 x 2440 x 1220 mm, een plaat multiplex 18 x 2440 x 1200 mm, een plaat zeer flexibel multiplex 3 x 2440 x 1200 mm.
Om alles aan elkaar te kunnen lijmen heb ik balkjes gebruikt, 20 m van 44 x 18 mm en 15 m van 18 x 18 mm.

Op de foto kan je het maken van de C's zien. Ik heb een stuk hoeklijn gebruikt met daarin een aantal gaten. Met deze passer heb ik viertal cirkels op de plaat afgetekend. Twee cirkels voor de buiten en binnenkant van de C's en twee cirkels voor de plaats van de verbindingsstukken.
[92]

Het zaagwerk.

Making the pieces for the Xtreme Commodore Logo. Op de foto kan je alle uitgezaagde stukken zien en de samenstelling van de streepjes. Ik heb al het hout iets te groot gezaagd en daarna met de bovenfrees exact op maat gemaakt.
[93]

Het freeswerk.

Shaping the pieces for the Xtreme Commodore Logo. Alle houten verbindingen in het C gedeelte zijn cirkel-vormig. Met de bovenfrees aan een lat kon ik de juiste cirkel frezen.
[94]

Het lijmen van de C's.

Glue-ing the C-part of the Xtreme Commodore Logo. Op de C's worden hier de houten verbindingen gelijmd. Dit duurde een aantal dagen omdat ik maar 12 lijmklemmen had.
[95]

Het koppelen van de C's.

Connecting the C-part of the Xtreme Commodore Logo. Onderling worden de C's aan elkaar verbonden. De verbindingen zijn gemaakt van houten balkjes. Ook is het voetgedeelte aan de C's vastgezet.
[96]

De voetplaat.

Base plate for the Xtreme Commodore Logo. Op de foto kan je zien hoe de beide C's op de voet zijn gemonteerd. De zwarte gedeelten zijn aluminium hoeklijnen waaraan de streepjes worden gemonteerd.
[97]

Onderste streepje.

Bottom of the =part of the Xtreme Commodore Logo. Hier is het onderste streepje in aanbouw. Het geheel is in elkaar gelijmd zonder schroeven.
[98]

Bovenste streepje

Top of the =part of the Xtreme Commodore Logo. Hier is het bovenst streepje in aanbouw. Dit is het gedeelte waar de joystick is in bevestigt. Dit gedeelte is gemaakt uit een dikkere plaat voor stevigheid. Constructie is gelijmd en geschroefd.
[99]

Hout bewerking is nu gereed.

All wood pannels of the Xtreme Commodore Logo are ready. Op de foto is de ruimte tussen de C's afgewerkt met zeer flexibel multiplex. Ook is het paneel voor de monitor en de computer ruimte gemonteerd. Alle scherpe randen zijn geschuurd. Alle gaatjes zijn gevuld met plamuur, het logo is nu gereed voor een laagje verf.
[100]

Grondlagen en aflakken.

Primering the Xtreme Commodore Logo. Na het plamuren en schuren van het hout heb ik alles in de grondverf gezet. Daarna alle delen in de juiste kleuren geschilderd.
[101]

Grondlagen en aflakken.

Painting the Xtreme Commodore Logo. De voetplaat is zwart geschilderd en het onderste streepje rood. Alle andere delen zijn blauw geworden. Ik heb Marine Blauw en Steen Rood gebruikt voor de Commodore kleuren.
[102]

De joystick.

The joystick inside the Xtreme Commodore Logo. De joystick is befaamde Arcade van Suzo. Deze is gemonteerd onder een plaat aluminium. Omdat de joystick 90 graden is gedraaid heb ik de aansluitingen van de connector moeten aanpassen.
[103]

Koeling voor de monitor.

Cooling of the Xtreme Commodore Logo. Ik heb een ventilator geplaatst om de 1084 koel te houden binnenin het logo. De ventilator zuigt lucht aan via een slang die onderin het C gedeelte naar buiten komt.
[104]

De computer in het logo.

The computer inside the Xtreme Commodore Logo. Er zit een aangepaste DTV (PAL) binnenin. Het logo is groot genoeg voor een C64 met een 1541 of een C128D, A500 en vele andere Commodore computers.
[105]

Het eindresultaat.

The finished Xtreme Commodore Logo. Hier kan je het Xtreme Commodore Logo zien in zijn uiteindelijk vorm.

De bouw van het logo heeft ongeveer 100 uur gekost in een periode van drie maanden.

Nu heb ik nog een probleem op te lossen voordat ik naar de Retro Computer Dag ga. En dat probleem is hoe krijg ik het logo daar want het past niet in mijn auto.

Opmerking 27-03-2006:
Mijn excusses dat de website een paar keer niet te bereiken was. Deze pagina's stonden op gratis web ruimte en de ISP haalde de site uit de lucht na slechts 4 uur op de eerste avond. I had ongeveer 1000 bezoekers dat weekend. (De data-limiet was bereikt.)
De pagina's staan nu bij een ISP die niet zo moeilijk doet over data limieten.
[106]

Het vervoeren van het logo.

Transporting the Xtreme Commodore Logo. Het vervoeren van het Xtreme Commodore logo was niet zo gemakkelijk als ik had gehoopt. Het was niet mogelijk om het in mijn auto te proppen. Ik heb de beslissing genomen om het logo m.b.v. een aanhanger te vervoeren. Maar mijn auto had geen trekhaak, vier dagen voor het eerste optreden heb ik een trekhaak gemonteerd onder mijn auto.
[107]

Het eerste optreden van het Xtreme Commodore Logo.

The Xtreme Commodore Logo at the Retro Computer Dag. Het eerste optreden van het logo was de Retro Computer Dag 2006 in Schiedam. In de auto vier complete commodore computers en delen van het logo. In de aanhanger de C-deel van het logo.

De volgende demonstratie was op een bijeenkomst van de HCC Commodore gebruikers groep. Deze keer zat er een Amiga 600 in het logo en konden we Lotus Turbo Challenge spelen.
[108]

Foutje in het ontwerp.

Design fault of the Xtreme Commodore Logo. Na een tijdje werd het duidelijk dat het logo een ontwerpfout had. Het rode deel stak te ver uit. De mensen konden niet comfortabel spelen. Kleine kinderen probeerde op het rode deel te klimmen om bij de joystick te komen. Er was maar een oplossing, een stuk uit het logo zagen.
[109]

Het verbeterde ontwerp.

Changing the Xtreme Commodore Logo. Na het zagen van de uitsparing heb ik er weer nieuwe hout panelen ingelijmd. Daarna weer plamuren en in de grondverf. Daarna heb ik het gehele rode deel opnieuw geschilderd.
[110]

Xtreme Commodore Logo v1.1

Xtreme  Commodore Logo v1.1 Dit is het uiteindelijk geworden. Ik heb diverse beurzen en bijeenkomsten bezocht met het logo. Het is een hele onderneming. Het uit elkaar halen en inpakken van het logo kost een uur. Op de beurs uitpakken en in elkaar zetten, aan het eind van de dag weer afbreken en in de auto proppen.

Voorlopig staat het logo nu in mijn woonkamer.
[111]
Bijgewerkt: 2011-06-24 19:50:09