CDi speler Timekeeper IC reparatie

Timekeeper IC reparatie.

Timekeeper IC MK48T08B-15, CDi player. In een CDi speler zit een speciaal IC waar spelletjes data in op kunnen slaan. Deze data blijft bewaart ook nadat de CDi speler wordt uitgezet. De data bestaat meestal uit high-scores van de spelletjes.
Na loop der jaren komt er een moment dat de high scores niet meer bewaard blijven. Het Timekeeper IC functioneert niet meer. Een simpele oplossing is om een nieuw Timekeeper IC in de CDi speler te zetten. Maar wat is er eigenlijk mis met het Timekeeper IC? Het IC is een RAM geheugen met een eigen batterij. Deze batterij zorgt ervoor dat de data in het RAM beschikbaar blijft. Helaas is na loop der jaren de batterij op.

Op de foto is de binnenzijde van de CDi speler te zien. Dit is een Philips CDi-210 speler. De rode pijl geeft het Timekeeper IC, M48T08 150, aan. Klik op de foto's voor een grotere versie.

Het openmaken van het Timekeeper IC.

Opening the Timekeeper IC to get to the battery. Het openmaken van het Timekeeper IC is niet zo makkelijk als het klinkt. De batterij is namelijk ingegoten in het bovenste gedeelte van de behuizing.
Met een klein zaagje kan je de voorkant (bovenste deel) van de behuizing open zagen. Daarna kan je met een scherp mes langzaam het binnenste van de behuizing weg halen. Doe dit voorzichtig want je wilt niet de verbinding van de batterij naar het RAM geheugen beschadigen. Let op dat je niet het onderste deel van het IC beschadigd, waar het RAM geheugen zit.

Op de foto is een klein stukje van de batterij te zien. Haal het vul middel zover weg totdat de twee verbindingen van de batterij naar het onderste gedeelte van het IC beschikbaar zijn.
Controleer voor de zekerheid wat de plus en min is van de batterij met een voltmeter. Soldeer aan elke verbinding naar de batterij een draadje. Ik heb rood gebruikt voor de plus en zwart voor de min. Maar je kan ook andere kleuren gebruiken. Maak de draadjes lang genoeg zodat je "nieuwe" batterij houder op een toegankelijke plek kan plaatsen.

Nadat de draadjes vast zijn gesoldeerd moet je aan 1 kant de oude batterij losmaken. Bij de rode pijl heb ik de plus verbinding van de oude batterij door gesneden met een scherp mes.

Maak nu de binnenkant van de CDi speler schoon, om er voor te zorgen dat er geen resten, van het openmaken van het IC, in de CDi-speler achterblijven.

Voor extra sterkte kan je nog was (hete-) lijm op de verbindingen van de draadjes doen.

Monteren van de nieuwe batterij.

Installing the new battery for the Timekeeper IC. Voor de nieuwe batterij heb ik een oude batterij houder van een PC gebruikt. De batterij is een CR-2032 (3 Volt) type. De batterij houder heb ik op een stukje experimenteer print gezet. Op een ongebruikte houder heb ik het printje met de batterij vast gezet.

De draadjes vanaf het Timekeeper IC zijn verbonden met de batterij houder.

De batterij kan nu zonder al teveel moeite worden vervangen, al is dat waarschijnlijk pas over een jaar of tien.

Het weer in elkaar zetten van de CDi speler.

Everything is installed and ready for use. Nadat alles is gemonteerd kan de CDi speler weer worden dicht gemaakt. Op de foto is te zien dat de Digital Video Cartridge weer is gemonteerd.

Testen of het werkt. Start de CDi speler en speel een spel. Sla de high score op. Zet de CDi speler een tijdje uit en daarna weer aan. Als je high score er nog is heb je succesvol het Timekeeper IC gerepareerd.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Interactive Dreams.
Bijgewerkt: 2011-06-24 20:19:43