KCS cartridge

Inleiding

KCS cartridge Het bedrijf Kolf Computer Supplies (KCS) in Nederland heeft een serie cartridges gemaakt voor de Commodore C64 computer.

Voorbeelden zijn: Tape Queen, Tape Speedsaver, Speedmon, Tape Speedsaver Combi, Disk Speedloader en de Disk Speedloader Combi.

Alle cartridges gebruiken dezelfde hardware die in feite een PCB is met een 4 kB of 8 kB EPROM, een aan/uit-schakelaar (met LED) en een reset-schakelaar. Hieronder kan je het schema en de print-layout van de cartridges bekijken.

De printplaat van de KCS cartridge

KCS cartridge PCB Om een replica printplaat te maken, moet je weten waar alle kopersporen op aansluiten. Voor de onderkant is dit niet zo moeilijk, je moet er alleen aan te denken om het spiegelbeeld te tekenen in een printplaat-tekenprogramma. Ik heb alle locaties van de gaten en via's gemeten en getekend in het printplaat-tekenprogramma. Daarna heb ik alle kopersporen op de gaatjes en via's aangesloten.

De bovenzijde van de print is lastiger, omdat de componenten de kopersporen verbergen. Je kunt een multimeter gebruiken en alle verbindingen meten, maar dat is niet zo eenvoudig en kan tot fouten leiden als de componenten zelf verschillende gaten intern verbinden. Om die reden heb ik alle componenten van de bovenzijde van de print verwijderd.

De replica-printplaat komt heel dicht bij het origineel, maar er zijn enkele verschillen. De printplaat-tekeningen zijn gemaakt met EasyEDA, een gratis online printplaat-ontwikkelingsprogramma.

Het schema van de KCS cartridge

KCS cartridge schematic. Na het tekenen van de replica printplaat heb ik ook het schema getekend. Het schema is ook getekend met EasyEDA.

Technische informatie van de KCS cartridge

Het bouwen van je eigen KCS cartridge replica is mogelijk met bovenstaande informatie. Ik heb uren en uren besteed aan het maken en controleren van de printplaat en het schema, maar ik kan niet garanderen dat de tekeningen perfect zijn. Als je met deze informatie een KCS cartridge replica bouwt, is dit op eigen risico. Je moet er ook rekening mee houden dat het bedrijf KCS nog steeds actief is, en alle rechten heeft op het ontwerp van de KCS cartridge.

Maar als het je succesvol bent, laat het me weten!

De technische bestanden voor de KCS cartridge.
Bijgewerkt: 2022-08-18 10:09:04