C64 - DTV

Introductie

C64-DTV (NTSC) De C64 DTV is een joystick waarin een complete Commodore C64 inclusief zo'n 30 spellen zit. En de DTV kan direct op de TV worden aangesloten. De voeding van de DTV zijn 4 "pen-light" batterijen. DTV staat voor Direct-to-TV. Wat beteken dat je de DTV direct op de TV kan aansluiten en verder niets nodig hebt.

Op de foto de eerste versie van de C64 DTV. Dit is een NTSC versie. De eerste generatie is verpakt in een piramide vorm. De tweede generatie heeft een zeskantige verpakking.

Jeri Ellsworth

Jeri Ellsworth De geschiedenis van de DTV begint bij de C-one. De C-one is een computer die ontwikkeld is door Jeri Ellsworth.

Jeri is een Amerikaanse geboren in 1974. Jeri had van jongs af aan een passie voor elektronica. Haar vader had een speciale doos waarin iedereen elektronica en huishoudelijke apparaten in kon doen. Jeri haalde daarna alles uit elkaar om uit te vinden hoe de elektronica werkte. In het begin was dat meestal het einde van de apparaten. Maar na veel experimenteren leerde ze de geheimen van elektronica. Jaren later wilde ze experimenteren met FPGA's (softwarematig programmeerbare hardware) en wilde een nuttig project. Omdat de C64 altijd haar favoriete computer was nam ze de uitdaging aan om deze te verbeteren.

Maar wat kan je verbeteren aan de legendarische C64. Allereerst de VIC-II chip, dat kon veel beter volgens Jeri. Na veel programmeren had ze een redelijk werkend prototype, een grafische kaart voor de C64. Om de C64 beter te begrijpen had Jeri veel contact met Amerikaanse Commodore User Groups. Nadat enkele leden van de Commodore User Groups de grafische kaart hadden gezien werd het idee geopperd om meer onderdelen van de C64 te verbeteren of uit te breiden. Uiteindelijk resulteerde het proto-type van Jeri in de C-one die ze samen met Individual Computer ontwikkelde tot een verkoopbaar product. De C-one lijkt op een ATX moederbord voor een PC met aansluitingen zoals: PCI, VGA, parallelle poort, PC stijl geheugen, IDE, PC floppy, Compact Flash en PS2 muis / toetsenbord. Uitgebreid met aansluitingen zoals: digitale joysticks, dubbele SID en een CPU slot. Maar het mooiste van de C-one zijn 2 stuks FPGA's. Een FPGA lijkt een beetje op een EPROM maar kan veel meer. Je kan een programma in een FPGA stoppen en de FPGA veranderd dan bijvoorbeeld in een complete processor. In de FPGA's van de C-one zijn de CPU, SID, VIC, PLA en alle onderdelen van een echte C64 opgenomen. Een FPGA kan opnieuw worden geladen met een ander "programma". Zo is het mogelijk om de C-one te veranderen in een VIC20, C64 of een CPC computer. De programmeur van de C-one kan dus zelf een computer maken of een bestaande computer namaken in de C-one.

De C-one bleef niet onopgemerkt bij commerciële bedrijven en wilde een kleine versie van de C-one om als "spel -computer" te kunnen verkopen. De bedrijven Tulip (Toenmalig eigenaar van het merk Commodore), Yeahronimo en Mammoth Toys benaderde Jeri om een joystick versie te ontwikkelen. Het resultaat was de C64 - DTV. Jeri was niet de enige die werkte aan de DTV ook Jason Compton, Adrian Gonzalez, Robin Harbron, Per Olofsson en Mark Seelye hebben aan het project gewerkt.

Specificaties

Inside of a C64-DTV. Processor: Atmel ASIC
Kloksnelhied: 32 / 28 MHz (De geemuleerde C64 loopt op 1 MHz)
RAM geheugen: 128 kbyte
ROM geheugen: 2 Mbyte
Scherm: 320 x 200 pix, 40 x 25 chr, 256 clr, 8 mob
Aansluitingen: Video, Audio

Op de foto de binnenkant van de DTV2. Slechts een paar onderdelen in vergelijking met de echte C64. En als je dan bedenkt dat er ook nog een joystick, voeding en een grote eprombank inzit dan is de afmeting ook niet te vergelijken met het origineel.

Het gebruik.

Playing games on the C64-DTV.

Spellen:

In tegenstelling tot de echte C64 is de DTV alleen bedoeld voor het spelen van spellen. In de eerste versie van de DTV zijn de volgende spellen beschikbaar. Bull Riding, Championship Wrestling, Cyberdyne Warrior, Cybernoid, Cybernoid 2, Eliminator, Exolon, Firelord, Flying Disk, Gateway to Apshai, Impossible Mission, Impossible Mission 2, Jumpman jr., Paradroid, Pitstop, Pitstop 2, Ranarama, Silicon Warrior, Speedball, Summer Games, Super Cycle, Sumo, Surfing, Sword of Fargoal, Tower Toppler (Nebulus), Uridium, Winter Games, World Karate Champion A (International Karate 1), World Karate Champion B (International Karate 2) en Zynaps.

In de tweede versie (DTV2) zijn de volgende spellen beschikbaar: AlleyKat, California Games, Championship Wrestling, Cyberdyne Warrior, Cybernoid, Cybernoid II, Eliminator, Exolon, Firelord, Gateway to Apshai, Head The Ball, Impossible Mission I, Impossible Mission II, Jumpman Junior, Marauder, Maze Mania, Mission Impossible, Nebulus, Netherworld, Paradriod, Pitstop, Pitstop II, Rana Rama, Speedball, Summer Games, Super Cycle, Sword of Fargoal, Uridium, Winter Games en Zynaps.

Alle spellen zijn aangepast zodat ze bespeelbaar zijn met 1 joystick en zonder "echt" toetsenbord.

Extra's:

Een aantal verborgen extra's zijn ook beschikbaar in de DTV zoals plaatjes van het DTV-team, programmeer informatie en zelfs een demo.

Randapparatuur:

De standaard DTV heeft geen aansluitingen voor randapparatuur.

Hacking:

Omdat de DTV is ontwikkeld door een team van Commodore liefhebbers zijn er "per ongeluk" een aantal mogelijkheden ingebouwd in de DTV. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een PC toetsenbord, 2 externe joysticks en een originele Commodore seriële diskdrive aan te sluiten op de DTV. Dit is niet simpel de stekker in de DTV stoppen maar je moet de DTV daarvoor aanpassen (hacken). Zie ook de Hacking pagina op deze website.
De tweede generatie de DTV2 is voorzien van een Flash ROM. Dit maakt het ook mogelijk om de programma's binnen in de DTV2 te wijzigen of zelfs geheel te vervangen.

Op de foto de DTV in actie (de DTV staat bovenop de 1571 diskdrive). Deze DTV (versie 1) is voorzien van een extern toetsenbord, twee externe joysticks en een 1571 diskdrive. Linksboven is het start scherm te zien van de DTV, daarnaast het spel menu. De ander beelden laten zien hoe je in de BASIC mode komt en ook andere spellen kan laden. (Boulderdash, Micro-dot en H.E.R.O.)

De ASIC.

The C64-DTV with the C-One. In de introductie staat dat de DTV ontstaan is vanuit de C-one. De C-one heeft twee zogenaamde FPGA's. FPGA staat voor Field-Programmable Gate Array. In het Nederlands staat dit voor In het veld programmeerbare logische poorten. Wat inhoud dat je in de FPGA logische poorten beschikbaar hebt zoals AND, OR, XOR en NOT poorten. Met deze poorten is het mogelijk om zo'n beetje alles te maken. Het enige probleem is dat je er enorm veel van nodig hebt om bijvoorbeeld een processor te maken. Maar de FPGA's in de C-one hebben zo'n 100.000 van deze poorten en is genoeg om een complete C64 na te maken. Een ander groot voordeel van FPGA's is dat ze enorm veel verbindingen kunnen maken tussen deze poorten. Er zijn zelfs FPGA's die complete processors en geheugen ingebouwd hebben.

Voor de DTV zijn geen FPGA's gebruikt maar ASIC's. Er zijn verschillen tussen de twee. ASIC zijn niet opnieuw te programmeren zoals de FPGA's. De ASIC's zijn sneller en goedkoper. ASIC staat voor Application-Specific Integrated Circuit. Wat in het Nederlands ongeveer betekend dat het een speciaal gemaakte chip is voor een bepaalde toepassing. Het programma wat in de FPGA's zit in de C-one is vertaalt naar de ASIC chip. Simpel gezegd is dat de hele C-one nu in een ASIC zit.

In de ASIC van de DTV zit een 6510 CPU, VIC-II, SID, PLA en twee CIA's. Als je dan weet dat de ASIC ongeveer 1 cm2 groot is, dan kan je zien hoe ver de elektronica is geminimaliseerd in de loop van de jaren. Deze ASIC doet dus in zijn eentje bijna alle hardware na van een echte C64. Het RAM en ROM geheugen zijn echter separaat uitgevoerd en worden hierna behandeld.

Een groot verschil is de klokfrequentie waarop de ASIC draait. Dit is ongeveer 32 x sneller dan de echte C64. Betekend dit dat de DTV sneller is? Niet echt. In de C64 werken de CPU, VIC-II en de SID tegelijkertijd. De ASIC kan slechts een taak tegelijk doen en zal ze dus vlak achter elkaar moeten doen en zal voordat het omschakeld naar een andere taak ook wat gegevens moeten opslaan om de volgende keer weer te kunnen terughalen. Ook wordt de diskdrive nagedaan door de DTV om de spellen te kunnen laden. Dit zijn een aantal redenen die ervoor zorgen dat de ASIC op een hogere klokfrequentie moet werken om de C64 te emuleren.

De C64 in de DTV is misschien niet sneller maar heeft wel een paar extra's. Het aantal kleuren is 256 i.p.v. 16. Ook is een zogenaamde blitter aanwezig. Amiga fans weten al wat dit is maar voor de C64 fan is dit misschien nieuw. Een blitter is een onderdeel wat razendsnel data van de ene plek naar de andere kan verplaatsen. Je hoeft allen maar te zeggen vanaf welke plek naar welke plek je data wilt verplaatsen en de blitter doet de rest. Maar net zoals de echte C64 zal er telkens weer nieuwe mogelijkheden worden gevonden in de DTV.

Als je meer wilt weten over de CPU, VIC-II, SID, PLA en de CIA's in de ASIC kijk dan op de C64 pagina op deze website.

Op de foto de DTV met zijn "vader" de C-one. De zoon heeft weliswaar minder mogelijkheden maar ze zetten beide de legende van de C64 voort...

Het RAM geheugen.

The C64-DTV with the Commodore 2000K In de DTV zit niet 64 kbyte zoals in de echte C64 maar 128 kbyte aan RAM geheugen. Een van de redenen voor meer geheugen is dat de verbeterde VIC-II mogelijkheden meer geheugen nodig heeft. Het extra geheugen is ook te gebruiken door programmeurs door te schakelen tussen de ene 64 kbyte en de andere 64 kbyte. In tegenstelling tot de echte C64 die 8 RAM chips had van elk 8 kbyte of de C64c met 2 x 32 kbyte is alle 128 kbyte ondergebracht in 1 RAM chip.

Op de foto nog een DTV. Dit is de Commodore 3000H. Dit exemplaar lijkt zeer op de DTV. Het heeft ook een chip die alles doet zoals CPU, Beeld en geluid. En er zitten diverse spellen in alleen de beschikbare spellen zijn niet te vergelijken met wat een DTV kan laten zien. Er zit ook zo'n 25 jaar verhil tussen de twee.

Het ROM geheugen.

C64-DTV 1 (NTSC) and the C64-DTV 2 (PAL) In de DTV zit niet 20 kbyte ROM maar 2 Mbyte aan ROM geheugen. Het ROM geheugen bestaat slecht uit een chip. In de DTV1 zit een echte ROM die niet is te wijzigen maar in de DTV2 zit een Flash ROM die wel te wijzigen is.
In de ROM zitten de zelfde ROM's als in de echte C64 zoals de Kernal, BASIC en de karakters. Voor de DTV zijn ook de circa 30 spellen in de ROM chip opgenomen. Verder de opstart schermen en het spel menu. Ook nog wat leuke dingen van de ontwikkelaars.
Voordeel van de spellen in ROM is dat de laad snelheid maar een fractie is in vergelijking met een seriële diskdrive.
Er zijn al mensen die de Flash ROM van de DTV2 hebben gewijzigd en dus hun eigen spellen of programma's in de DTV kunnen zetten.

Op de foto de DTV2 in zijn zeskantige verpakking. Grote verschil tussen de DTV en de DTV2 is dat de DTV2 PAL en NTSC kan doen door een paar onderdelen op de print te wijzigen. En de DTV2 heeft een Flash ROM.

De aansluitingen.

An example of a hacked C64-DTV. De standaard DTV heeft weinig aansluitingen. Er is een Video aansluiting die het beeld op een televisie of video monitor laat zien en er is een audio aansluiting voor het geluid. In de bodem van de DTV is ruimte voor 4 batterijen die de DTV van voeding voorzien.
Echter is het mogelijk om op de print extra aansluitingen te maken voor een toetsenbord, een seriële diskdrive en twee joysticks. Op de DTV is de tweede joystick niet helemaal beschikbaar, de UP is niet aan te sluiten. Dit kan ook worden opgelost door het toetsenbord te hacken. In de DTV2 is wel de UP aan te sluiten.

De originele behuizing van de DTV heeft niet zoveel ruimte om de extra aansluit connectors in te bouwen. Vele hackers hebben de DTV print in een nieuwe behuizing geplaatst of de DTV verbonden met een diskdrive met daarin de extra connectors.

Op de foto een gehackte DTV2 voorzien van een uitbreiding kastje. In dit uitbreiding kastje zijn de connectors geplaatst voor een extern toetsenbord, seriële IEC aansluiting en twee joysticks. Ook een IEC reset schakelaar is aangebracht om de diskdrive te kunnen resetten. Het uitbreiding kastje is met een flat-cable verbonden met de DTV.
Bijgewerkt: 2019-05-11 13:12:48